Εκπαίδευση Καθοδηγητών Εργασίας ΑμεΑ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Copyright for the image: Coach@Work Project
Η εκπαίδευση απευθύνεται κυρίως σε:
Καθοδηγητές Εργασίας ενήλικων ατόμων με αναπηρία ή εταιρικά στελέχη που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις που πρέπει να κάνουν για να μπορούν να εργοδοτούν άτομα με συγκεκριμένες αναπηρίες.
Στόχος εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση στοχεύει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καθοδηγητών εργασίας ΑμΕΑ στο θέμα της αξιοποίησης της Υποστηρικτικής Τεχνολογίας στους χώρους εργασίας.
Ανάγκη για Εκπαίδευση
Ένα σημαντικό σχέδιο στήριξης ατόμων με αναπηρία από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας είναι αυτό του καθοδηγητή εργασίας καθώς μπορεί να βοηθήσει πολλά άτομα με αναπηρίες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Πέρα από άλλες δεξιότητες, είναι σημαντικό ο καθοδηγητής εργασίας να έχει και γνώσεις στο πως να εφαρμόσει ορθά την υφιστάμενη ΥΤ του ατόμου με αναπηρία στο περιβάλλον εργασίας του. Χρειάζεται να γνωρίζει το πως να κάνει τις κατάλληλες τροποποιήσεις στο περιβάλλον εργασίας για να είναι πιο προσβάσιμο και να εφαρμόσει τις ΥΤ με τρόπο που να διευκολύνει το άτομο να έχει τη μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα.
Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση:
1. Να ορίζουν τι είναι η Υ.Τ;
2. Να δικαιολογούν την σημαντικότητα της Υ.Τ για τους ενήλικες με αναπηρία.
3. Να αναγνωρίζουν τις ανάγκες για Υ.Τ στον εργασιακό χώρο ανάλογα με την αναπηρία
4. Να σχεδιάζουν λύσεις για να μπορεί το άτομο να είναι παραγωγικό.
5. Να κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο εργασιακό περιβάλλον
6. Να χρησιμοποιούν στρατηγικές στήριξης του ατόμου στο θέμα τις εργασίας.
7. Να ενθαρρύνουν την κοινωνική ενσωμάτωση του ατόμου στο χώρο εργασίας του
Κριτήρια εισδοχής στην κατάρτιση
Βασικές γνώσεις χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή
Μέθοδος εκπαίδευσης:
Οι εκπαίδευση γίνεται μέσω εργαστηρίων πρακτικής και συμμετοχικής μάθησης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες μελετούν σενάρια περιπτώσεων ενήλικων με αναπηρία, δουλεύουν σε ομάδες και αξιοποιούν εργαλεία ΥΤ.
Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία με το πέρας της εκπαίδευσης τους να ανατρέξουν σε υλικό που θα διατίθεται μέσα από διαδικτυακό σύστημα, για καλύτερη εμπέδωση της ύλης.
Εκπαιδεύτρια: Μαριάννα Γρηγορίου
Σύμβουλος Υποστηρικτικής Τεχνολογίας και Ενιαίας Εκπαίδευσης
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ)
Σύντομο βιογραφικό
Η Μαριάννα Γρηγορίου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σε “Inclusive Education and Technology” από το Kings College London. Χρησιμοποιεί Υποστηρικτικές Τεχνολογίες για να στηρίξει την πρόσβαση παιδιών και ενηλίκων στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία, στην εργασία και στη γενικότερη κοινωνική ένταξη.
Έχει πάνω από 15 χρόνια κλινικής εμπειρίας, παρέχοντας λύσεις υποστηρικτικής τεχνολογίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, εκπαίδευση και συμβουλευτική σε οικογένειες, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές σε Κύπρο, Ελλάδα και Ομάν. Από το 2013 είναι επίσης certified IRLEN Screener.
Μεταξύ 2013 και 2015, εργάστηκε ως Ειδικός Υποστηρικτικής Τεχνολογίας και IRLEN Screener στο πρώτο κέντρο Υποστηρικτικής Τεχνολογίας που ιδρύθηκε στο Ομάν και ήταν η κύρια ερευνήτρια σε δύο ερευνητικά έργα σχετικά με τις τεχνολογίες Εναλλακτικής και Ενισχυτικής Επικοινωνίας. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια, ερευνήτρια και σύμβουλος στην EuroCy Innovations Ltd στην Κύπρο και είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Κύπρου
Για περισσότερες πληροφορίες ή για εκπαιδεύσεις σχετικά με τις ανάγκες του χώρου σας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας:
marianna.gregoriou@eurocyinnovations.com