+357 99587884 trainings@eurocyinnovations.com

Εκπαίδευση Φροντιστών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ



Copyright of the image:  M-Care Project

Η εκπαίδευση απευθύνεται κυρίως σε:

Άτομα που φροντίζουν ή ενδιαφέρονται να εργαστούν με ενήλικα άτομα με αναπηρία.   Η εκπαίδευση αφορά κυρίως τους φροντιστές εκείνους που καλούνται να φροντίσουν άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην λεκτική επικοινωνία και χρησιμοποιούν μέσα Εναλλακτικής και Επαυξητική Επικοινωνίας.

 

Στόχος εκπαίδευσης:

Η εκπαίδευση στοχεύει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων για καλύτερη αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων που συναντούν στον χώρο εργασίας τους, σε ότι αφορά τη φροντίδα ή και τη συνοδεία των ενήλικων ατόμων με αναπηρία που έχουν επικοινωνιακές δυσκολίες.

 

Ανάγκη για εκπαίδευση

Πολλά άτομα με αναπηρίες παρουσιάζουν ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως επικοινωνιακές, κινητικές και άλλες δυσκολίες,  καθιστώντας τα βοηθήματα της Υποστηρικτικής και Εναλλακτικής Τεχνολογίας να είναι απαραίτητα γι' αυτούς.

Πολλά ενήλικα άτομα που έχουν σοβαρές επικοινωνιακές έλλειψης βασίζονται σε συστήματα Εναλλακτικής και Επαυξητικής Επικοινωνίας για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν όσο γίνεται στο μέγιστό δυνατό βαθμό.

Τα άτομα που συνοδεύουν ή φροντίζουν τα άτομα είναι σημαντικό να μπορούν να βοηθήσουν το άτομο σ’ αυτή τη διαδικασία. Μερικές από τις βασικές τεχνολογικές δεξιότητες που καλείτε να έχει ένα άτομο που φροντίζει η συνοδεύει ένα ενήλικο άτομο με αναπηρία είναι:

 Όσο αφορά την συσκευή επικοινωνίας να μπορούν να την εκκινούν και να την έχουν φορτισμένη για να μπορεί το άτομο ανά πάσα στιγμή να την αξοιοποιήση, να την έχουν στην σωστή θέση για να είναι προσβάσιμη για το άτομο, και να μπορούν να ενσωματώνουν και να τοποθετούν ειδικούς βραχίονες αν χρειαστεί.  Όσο αφορά το λογισμικό επικοινωνίας: να μπορούν να εισάγουν κείμενο, ήχο και φωτογραφίες, να μπορούν να αφαιρούν αν κάτι τους ζητηθεί από το άτομο και να μπορούν να ενεργοποιούν τον σαρωτή οθόνης του λογισμικού για να μπορεί το άτομο να κάνεις τις επιλογές του.

Επίσης είναι  καλό το άτομο να γνωρίζει διάφορες στρατηγικές στο να ενθαρρύνει το άτομο να χρησιμοποιεί τα μέσα επικοινωνίας τους για να επικοινωνά όχι μόνο τις ανάγκες του αλλά και να μοιράζεται τις σκέψεις του και να έχει ενεργό συμμετοχή στην ζωή.  

 

 

Θεματολογία Εκπαίδευσης

1.         Τι είναι η Υποστηρικτική Τεχνολογία (ΥΤ);

2.         Βοηθήματα Εναλλακτικής Επαυξητικής Επικοινωνίας (ΕΕΕ)

3.      Γιατί είναι σημαντική η ΥΤ  και η ΕΕΕ για ένα άτομο με αναπηρία;

4.     Εργαλεία και Λογισμικά

5.     Μέθοδοι Στήριξης του ατόμου σε διάφορα περιβάλλοντα

6      ΕΕΕ και στρατηγικές κοινωνικής ενσωμάτωσης του ατόμου.

 

 

Κριτήρια εισδοχής στην κατάρτιση

Βασικές γνώσεις χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

 

Μέθοδος εκπαίδευσης:

Η εκπαίδευση γίνεται μέσω εργαστηρίων πρακτικής και συμμετοχικής μάθησης.    Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες μελετούν σενάρια περιπτώσεων ενήλικων με αναπηρία,  δουλεύουν σε ομάδες, μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν και  αξιοποιούν καλύτερα τα εργαλεία ΥΤ.

 

Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία με το πέρας της εκπαίδευσης τους να ανατρέξουν σε υλικό που θα διατίθεται στη διαδικτυακή μας πλατφόρμα, για καλύτερη εμπέδωση της ύλης.

 

Εκπαιδεύτρια : Μαριάννα Γρηγορίου

Σύμβουλος Υποστηρικτικής Τεχνολογίας και Ενιαίας Εκπαίδευσης

Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ)

 

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαριάννα Γρηγορίου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σε “Inclusive Education and Technology” από το Kings College London. Χρησιμοποιεί Υποστηρικτικές Τεχνολογίες για να στηρίξει την πρόσβαση παιδιών και ενηλίκων στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία, στην εργασία και στη γενικότερη κοινωνική ένταξη.

Έχει πάνω από 15 χρόνια κλινικής εμπειρίας, παρέχοντας λύσεις υποστηρικτικής τεχνολογίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, εκπαίδευση και συμβουλευτική σε οικογένειες, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές σε Κύπρο, Ελλάδα και Ομάν. Από το 2013 είναι επίσης certified IRLEN Screener.

Μεταξύ 2013 και 2015, εργάστηκε ως Ειδικός Υποστηρικτικής Τεχνολογίας και IRLEN Screener στο πρώτο κέντρο Υποστηρικτικής Τεχνολογίας που ιδρύθηκε στο Ομάν και ήταν η κύρια ερευνήτρια σε δύο ερευνητικά έργα σχετικά με τις τεχνολογίες Εναλλακτικής και Ενισχυτικής  Επικοινωνίας. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια, ερευνήτρια και σύμβουλος στην  EuroCy Innovations Ltd στην Κύπρο και είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού,  Κύπρου

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή για εκπαιδεύσεις σχετικά με τις ανάγκες του χώρου σας  παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας:

marianna.gregoriou@eurocyinnovations.com                                                                         00357 99 17 25 24