+357 99587884 trainings@eurocyinnovations.com

Εκπαίδευση Συνοδών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΟΔΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (Υ.Τ) 

Η εκπαίδευση απευθύνεται κυρίως σε:

Άτομα που συνοδεύουν ή ενδιαφέρονται να συνοδεύουν παιδιά με αναπηρίες στο σχολικό περιβάλλον.

Στόχος Εκπαίδευσης

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων που συνοδεύουν παιδιά με αναπηρίες.

 

Ανάγκη για την Εκπαίδευση

Μια πολύ σημαντική δεξιότητα που είναι απαραίτητο να έχει ένας συνοδός παιδιού με αναπηρία είναι να γνωρίζει πως να βοηθήσει το παιδί που συνοδεύει στο να αξιοποίηση την υποστηρικτική του τεχνολογία (ΥΤ) μέσα στην τάξη αλλά και την ώρα του διαλείμματος. Η  ΥΤ είναι  πολλές φορές πολύ σημαντική για το παιδί  με αναπηρίες  για να  επικοινωνήσει να  μπορεί να  αλληλοεπιδράσει με τους δασκάλους και τους συμμαθητές του και για να έχει πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οπόταν ένας συνοδός πρέπει να γνωρίζει την χρησιμότητα της κάθε συσκευής που έχει το παιδί και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στο παιδί. Να έχει τουλάχιστο βασικές δεξιότητες,  όπως να μπορεί να εκκινεί, να προσθέτει ή να αφαιρεί υλικό στις συσκευές του παιδιού και να μπορεί να χρησιμοποιεί διάφορες στρατηγικές για να βοηθήσει το παιδί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του όσο γίνεται στο μέγιστο βαθμό για να μπορέσει να συμμετέχει και να ενταχθεί ουσιαστικά όχι μόνο στην τάξη αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον του σχολείου.

 

Θεματολογία  Εκπαίδευσης

1. Τι είναι η Υποστηρικτική Τεχνολογία (Υ.Τ);

2. Γιατί είναι σημαντική η Υ.Τ για το παιδί με αναπηρία;

3. Ο ρόλος του συνοδού στην ενσωμάτωση του παιδιού

4. Γιατί είναι σημαντικό ο συνοδός να γνωρίζει τα εργαλεία                          Υ.Τ του παιδιού;

5. Ανάγκες και Εφαρμογή Υ.Τ εντός τάξης

6. Ανάγκες και Εφαρμογή Υ.Τ στις δραστηριότητες εκτός τάξης

7. Εργαλεία και λογισμικά Υ.Τ

8. Στρατηγικές στήριξης του παιδιού.

9. Δραστηριότητες κοινωνικοποίησης.

10. Μελέτη Περιπτώσεων στο σχολικό περιβάλλον


Κριτήρια εισδοχής στην κατάρτιση

Βασικές γνώσεις χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.


Μέθοδος Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση γίνεται μέσω εργαστηρίων πρακτικής και συμμετοχικής μάθησης. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες μελετούν σενάρια περιπτώσεων παιδιών με αναπηρία, τα οποία παρουσιάζονται και σε πρόγραμμα προσομοίωσης, δουλεύουν σε ομάδες και αξιοποιούν εργαλεία Υποστηρικτικής Τεχνολογίας.

Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία με το πέρας της εκπαίδευσης τους να ανατρέξουν στο διαδικτυακό περιβάλλον της πλατφόρμας μας για καλύτερη εμπέδωση της ύλης. 

 

Εκπαιδεύτρια: Μαριάννα Γρηγορίου

Σύμβουλος Υποστηρικτικής Τεχνολογίας και Ενιαίας Εκπαίδευσης

Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ)

 

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαριάννα Γρηγορίου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σε “Inclusive Education and Technology” από το Kings College London. Χρησιμοποιεί Υποστηρικτικές Τεχνολογίες για να στηρίξει την πρόσβαση παιδιών και ενηλίκων στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία, στην εργασία και στη γενικότερη κοινωνική ένταξη.

Έχει πάνω από 15 χρόνια κλινικής εμπειρίας, παρέχοντας λύσεις υποστηρικτικής τεχνολογίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, εκπαίδευση και συμβουλευτική σε οικογένειες, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές σε Κύπρο, Ελλάδα και Ομάν. Από το 2013 είναι επίσης certified IRLEN Screener.

Μεταξύ 2013 και 2015, εργάστηκε ως Ειδικός Υποστηρικτικής Τεχνολογίας και IRLEN Screener στο πρώτο κέντρο Υποστηρικτικής Τεχνολογίας που ιδρύθηκε στο Ομάν και ήταν η κύρια ερευνήτρια σε δύο ερευνητικά έργα σχετικά με τις τεχνολογίες Εναλλακτικής και Ενισχυτικής  Επικοινωνίας. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια, ερευνήτρια και σύμβουλος στην  EuroCy Innovations Ltd στην Κύπρο και είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού,  Κύπρου

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή για διοργανώσει εκπαιδεύσεων σχετικά με τις ανάγκες του χώρου σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας:

marianna.gregoriou@eurocyinnovations.com        

00357 99 90 91 67